En båtmotor är en relativt dyr investering och inköpspriset på en elmotor är oftast högre än traditionella förbränningsmotorer. Det är dock viktigt att komma ihåg att den är betydligt billigare i drift (elpris vs bensin/dieselpris) men också att man slipper den årliga motorservice som krävs för förbränningsmotorer. Så för er som inte ser köpet från ett hållbarhetsperspektiv, så belyser den här artikeln skillnaderna både gällande upplevelsen men också utifrån ett strikt ekonomiskt perspektiv. Detta för att ge en fingervisning om efter hur lång tid en elmotor blir billigare än motsvarande förbränningsmotor beroende på ert körmönster, genom att belysa alla kostnader (TCO – ”Total Cost of Ownership”).

Nedan försöker vi beskriva de orsaker som finns för att du bör överväga en elektrisk utombordare när du ska byta eller köpa nytt.

FÖRDELAR:

Inga utsläpp

När du ska ut och åka båt så känns det garanterat som en befrielse att vare sig du eller dina medpassagerare behöver andas in utsläpp från en traditionell utombordare. Endast ren luft runt omkring dig/er. Så förutom att det är skönt för er som åker båten så är det naturligtvis en klar fördel för den marina miljön och omgivningen som helhet.

Låg ljudnivå

En av de saker du märker med en elektrisk utombordare är hur tyst den är jämfört med de traditionella utombordarna.

Underhållsfri

En traditionell bensin eller dieseldriven utombordare behöver ”servas” efter ca 100 timmars drift eller varje år. Det kan man förstås delvis sköta själv, och det behöver då inte nödvändigtvis vara kostsamt MEN man måste vara medveten som båtmotorägare om detta behov av skötsel. Våra Vernevamotorer har inte detta behov, utan de är i princip underhållsfria. Så du kan med gott samvete köra och köra utan att ha någon större tanke på underhållsfrågan/service.

Enkel att starta

Istället för den traditionella starten med startsnöre, så är starten helt igenom elektrisk. Du slipper kontrollera att växeln är i neutralläge, eller vid kallstart öppna kallstartventilen och dra åt tanklock mm. Att aldrig behöva tänka på att motorn kanske inte startar är faktiskt väldigt trevligt. Det enda du behöver göra är att sätta fast den lilla magneten på dödmansgreppet på rorkulten eller gasreglaget och sedan åka iväg.

Enkel att köra

Genom den enkla lösningen att med ett knapptryck direkt kunna ändra mellan de tre olika hastighetslägena (eco, normal, sports) samt att köra framåt och bakåt så lär man sig köra våra elektriska motorer extremt snabbt.

Robust design

En traditionell bränsledriven utombordare är mindre robust och mindre pålitlig många ggr:

 • I en tvåtaktsmotor så måste man tänka på oljeblandningen för den bensin man använder. Detta för att motorn ska ”smörjas” på rätt sätt.
 • Att köra en tvåtaktsmotor i maxfart under en längre tid (> 30 min) kan vara riskabelt då det i värsta fall kan orsaka en explosion.
 • I vatten där vattenkvaliteten är låg så kan vattenkylningen sluta fungera, vilket gör att motorn blir överhettad.
 • När man kör in en traditionell utombordare så ska man inte köra på maxfart mer än 5 minuter. För de första 15-20 timmarna är det inte lämpligt att låta uteffekten vara mer än 80%, annars kan man förkorta livslängden på motorn.
 • Efter inkörningsperioden bör man lämna in den för byte av olja, filter mm
 • Om man använder motorn i en nordisk miljö under höst/vinter så måste man ofta byta ut antifrostmedlen och växellådsolja innan man använder motorn, annars kan man förstöra motorn.
 • Om motorn körs i grunt vatten så riskerar man att kylsystemets pumphjul inte får tillräckligt med vatten till systemet och brinner upp.

Alla dessa saker är inget man behöver tänka på när man använder en av Vernevas elektriska utombordare. Användarvänlighet, enkelhet och robusthet är inbyggt i våra elektriska utombordare. Man kan köra fler timmar under året, planera mindre och njuta mer.

Behövs bara en Engångsinvestering

Våra elektriska utombordare, med tillhörande batteri kostar mer än jämförbara fossilbränsledrivna alternativ. Men om man tittar på kostnaden för att äga motorn över tid så blir jämförelsen mer rättvis. I nedan tabell gör vi ett försök att beskriva vilken kostnad man kan se givet viss användning och vid vilken tidpunkt det blir ”lönsamt” att äga en elutombordare jämfört med en traditionell utombordare.

Beräkningarna – inkl våra antaganden om servicekostnader – visar att kör man ca 100 timmar / år så blir det i sämsta fallet (Verneva C6) lönsamt att använda en elmotorbåt efter ca 4,75 år jämfört med fossilvarianten. Kör man ”bara” 50 timmar så tar det ca 7 år (6,90 år) innan s k ”break-even” för Verneva C6 och kör man endast 20 timmar / år så tar det ca 9,5 år (9,47) innan man uppnår s k ”break-even”. Observera att vi här jämför med priserna för våra färdiga paket med Verneva motorer + batteri/-er.

Sen är det naturligtvis så att den höga investeringskostnaden kan verka avskräckande (här försöker vi för närvarande ta fram bra delbetalningsalternativ – kontakta oss gärna på sales@verneva.com om ni vill veta mer), men slår man ut denna kostnad och den kostnad man har för driften (användande) så är det en sund investering inte bara för miljön utan även för dig som konsument.

Finns det då inga riktiga nackdelar? Självklart finns det saker som behöver förbättras och förenklas och mycket av detta försöker vi på Verneva hjälpa till med, men det som främst kommer vara med i blickfånget är förstås:

Räckvidd/Körtid

Om man jämför med fossilbränsledrivna utombordare så är det ofta denna parameter som gör att man fortsatt väljer att köpa/köra en traditionell motor. Precis som det var på bilsidan för bara ett par år sedan så är det många som upplever ”räckviddsångest” och rädslan för att bli strandsatt någonstans där man inte har tillgång till el/laddning. Även om det fortsatt finns en del utmaningar på området så görs det snabbt enorma framsteg, och i sin oro bortser man också från att samma sak kan hända om man får slut på bränsle i sin två- eller fyrtaktsmotor.

Så vad kan du förvänta dig av våra lösningar då det gäller räckvidd?

Detta är förstås beroende av många parametrar såsom båtens storlek och vikt, antal passagerare (vikt), hastighet, väder och vind, typ av båt etc.

Generellt så gäller för de olika modellerna strömstyrkor och batteritider enligt tabellen nedan vid körning med en aluminiumbåt på ca 3,8 m enbart i max hastighet/gasutslag (vid sportläge):

Väljer man istället att köra lugnt i Eco-mode och sänker hastigheten till ca 1/3, så kommer också batteritiden att bli ca 3 ggr så hög.

Vi kommer dock att presentera mer data kring våra tester löpande och även framgent erbjuda andra typer av batterilösningar som kan passa den som behöver mer drifttid.

SAMMANFATTNING

Den helt elektriska utombordaren passar dig som

 • Vill ha en skön och enkel användarupplevelse; lite oljud, ingen olja eller bensin att kladda med samt inga avgaser för dig eller dina medpassagerare att andas in. Dessutom är den enkel att starta och att köra.
 • Vill spara både tid och energi. Du slipper service/underhåll och har ändå en pålitlig motor att kunna tillgå.
 • Vill påverka och medverka i en förändring mot en mer hållbar marin miljö, där vi inte släpper ut bensin och avgaser rakt ut i våra värdefulla vattendrag
 • Ser potential i kommande utveckling av exampelvis digitala tjänster (appar, elkonsumtion, spårning etc)
 • Tycker att stöldrisken för de fossila varianterna är jobbiga att hantera och problematiskt att skydda sig mot

Tycker du däremot att

 • Inköpspriset är för högt och man inte använder båt / motor i någon större utsträckning
 • Vill ha möjlighet till en extremt lång räckvidd för din tur (t ex med extratank som tillbehör) och vill köra ofta i max effekt / max fart

så kan vi förstå att du fortsatt sneglar mot de fossilbränsledrivna alternativen.

Prata dock med oss innan du gör ditt val för att bättre förstå såväl finansieringsmöjligheter som att förstå mer om räckvidden.