Vårt mål är att hjälpa er nå en bekymmersfri sjötillvaro med hjälp av våra elektrifierade produkter. Under denna rubrik försöker vi därför guida er och ge er svar på mer allmänna frågor. Har ni en fråga som ni anser vara obesvarad eller om ni har någon annan typ av servicebehov. Skicka då en fråga på service@verneva.com.

FAQ

Nedan samlar vi svar på vanliga frågor om våra produkter

Verneva Current Series

Skapa dig en bättre förståelse för hur du bästa använder och sköter din egna nya elektriska utombordare.

Batterier

Vad ska man tänka på när det gäller de batterier som ska användas tillsammans med elmotorerna.

Tillbehör

Vilka övriga produkter finns det som moderniserar ditt nya elektriska sjöliv.

VERNEVA CURRENT SERIES

Kan man använda något annat batteri tillsammans med Vernevas elektriska utombordare?

Ja, men det är extremt viktigt att batterier som används möter kraven både gällande kapacitet, ex spänning (48V) och maximal urladdningsström mm, men också uppfyller säkerhetskraven man bör ställa på ett batteri i den marina miljön. Observera också att för vår C20 modell så krävs en maximal urladdningsström av 220A vilken innebär att du behöver två av våra VE-4850 batterier (48V, 50AH) samt vår Quadcell lösning.

Vi rekommenderar dig att använda dig av våra batterilösningar om du är det minsta osäker.

Hur väljer jag rätt rigglängd?

Våra elektriska utombordare i C-serien är en sk ”All-in-one” lösning vilket betyder att man kan ställa in olika längd för riggen för samma motor. Du behöver alltså inte själv ha exakt kunskap/information om vad som behövs för din båt.

Generellt så styr höjden av akterspegeln över vilken rigglängd som behövs. Om akterspegeln är mellan 38-42 cm så används det som kallas ”kort rigg”. Är akterspegeln däremot ca 50 cm så är det en ”lång rigg”. För segelbåtar är det generellt alltid lång rigg som gäller.

Kan Verneva motorerna användas i bräckt- eller saltvatten (hav)?

Ja, våra motorer är byggda och testade för dagligt bruk i havsmiljö (salt vatten). Dom är byggda med hög-kvalitativa materialval som passar för dessa miljöer.

BATTERIER

Kan jag använda vanliga blybatterier av typen 12V på något sätt?

Nej, våra elektriska utombordare kräver högpresterande batterier av 48V-typ.

Hur ska jag förvara batterier som inte används under längre perioder, ex under vinterhalvåret?

Se till att förvara ditt/dina batterier i en torr miljö och försök se till att de aldrig helt laddas ur. En bra nivå att eftersträva är att försöka behålla laddningsnivån över 50%. Se också till att ladda upp dina batterier minst en gång var tredje månad.

Vad är det för räckvidd för de olika motorpaketen som Verneva erbjuder?

Räckvidden för en viss batteri/motortyp kombination beror extremt mkt på båten (typ av båt och total vikt – inkl passagerare), vilket gör det svårt att ge exakta utfästelser. Vi testar kontinuerligt våra motorer och planerar att lägga upp information om våra tester i ”Forum” delen på webbplatsen. Där tänker vi också beskriva vad man kan förvänta sig gällande kostnader för att äga en elektrisk utombordare jämfört med en traditionell bensindriven variant (två- eller fyrtakt).

Hur laddar jag batterierna jag köper från Verneva?

Våra batterier kommer med en laddningslösning (laddare) som enkelt uttryckt pluggas in i ett 220V uttag för att sedan anslutas till batteriet. Vi avråder starkt från att försöka använda andra laddare för att ladda våra batterier.

TILLBEHÖR

Varför behöver man en QuadCell?

Vår QuadCell fungerar som en ”skalbar batterihubb” vilket betyder att du kan parallellkoppla upp till 4 likadana batterier (som t ex VE4850), för att uppnå högre batterikapacitet. Här kan vi bara garantera att det fungerar me Vernevas batterier där ALLA inkopplade måste vara av samma typ (dvs man kan inte blanda 48V 30AH batterier med 48 V 50 AH batterier).

Hur fungerar Gasreglaget?

Gasreglaget (av ”joystick” modell) behöver kopplas samman med en elektrisk utombordare från Verneva Current Series med en sk teleflex kabel (medföljer i paketet) för att fungera. Då kommer du att kunna använda gasreglaget för att kontrollera hastigheten. För styrningen behöver du komplettera med en ratt.

Gasreglaget fungerar på samma sätt som rorkultens motsvarande lösning med tre olika hastighetslägen (eco, normal, sport) och själva styrspaken kan enkelt flyttas från den ena till den andra sidan (L/R).

Gasreglaget är konstruerat för att monteras stående.

Varför måste jag bestämma längden på Teleflex-kabeln?

Vi tillhandahåller olika längder för att ge dig en lösning som på bästa sätt passar till din båt. Vi förslår att du mäter din båt noggrant för att bestämma vilken variant du behöver.